середу, 10 грудня 2014 р.

Основні поняття, теорії і закони хімії. Електроліз

Є три ізотопи гідрогену: протікін, дейтерій Д, тритін Т, Сполуки з різними ізотопами гідрогену володіють різними властивостями. Дейтерієва вода Д20 — важка вода використовується в ядерній енергетиці та при виготовленні ядерної зброї. В звичайній воді міститься 0,015%Д.
При електролізі води більш важкий іон дейтерію важче відновлюється на катоді й тому, вода в електролізері збагачується дейтерієм. З 1 тони звичайної води можна одержати 10 см3 дейтерієвої води. Вперше важка вода була одержана в 1933 році.
Промислове виробництво було одержано напере¬додні Другої світової війни в м. Рюкан (Норвегія).
Та все ж, головне в житті людини має Н20. Французький поет-гуманіст, військовий льотчик Антуан де Сент-Екзюпері писав: «Вічно жива вода, життєдайна і животворна рідина. У тебе немає ні смаку, ні кольору, ні запаху. Тебе неможливо описати, тобою насолоджуються, не знаючи, що ти таке.Не можна сказати, що ти необхідна для життя. Ти - саме життя. Ти наповнюєш нас радістю, яку не пояснити нашими почуттями. З тобою повертаються до нас сили, з якими ми вже розпрощалися. З твоєї милості у нас знову починають вирувати високі джерела нашого серця.Ти — найбільше багатство в світі».
Пам'ятайте завжди ці слова, і як би не розвивалась хімічна наука і промисловість — головне, щоб це не діяло на погіршення екології. Досягненнями хімії треба користуватися грамотно.
Хімія — для людства, а не хімія — для хімії.

Немає коментарів:

Дописати коментар