пʼятницю, 12 грудня 2014 р.

Це цікаво!

На основі ароматичного вуглеводню було синтезовано стрептоцид, норсульфазол, фталазол, сульгін.

Чому лікує стрептоцид?

Для життя багатьох бактерій необхідна фолієва кислота, без неї вони не можуть розмножуватися. До складу фолійової кислоти входить параамінобензойна кислота. Речовина стрептоцид — парааміносульфамід — схожа на амінобензойну.
Коли ми вводимо в організм, заражений хвороботворними бактеріями ці ліки, то бактерії, «не розібравшись», починають синтезувати фолійову кислоту, використовуючи замість амінобензойної кислоти — стрептоцид або його похідні. Утворюється речовина в клітині бактерії, яка не є фолійовою кислотою, і не може працювати як фактор розмноження. Розвиток бактерій зупиняється. Хвороба відступає.

Оксиген і сульфур

В одній із своїх книжок письменник-фантаст Жуль Берн писав: «Доблесть, мужність, талант, гострий розум, вміння уявляти — всі ці властивості людства зумовлені тільки киснем».
Спростуйте ці слова або доведіть їх правдивість.

Це цікаво!

Наче все відомо про кисень, а ще більше загадок: для кисню характерне явище
парамагнетизму — здатність речовини втягуватись в магнетичне поле, що відрізняє його від інших газоподібних речовин. Причина цього явища не розгадана.
Чистий, газоподібний озон вибухає навіть від подиху, вже не кажучи про струс, контакт з горючими речовинами. Тому використовують озоновий кисень (вміст озону 12,5% і вище).
В середовищі озону натягнута гума розривається, тому що довгі молекули каучуку легко окислюються озоном і руйнуються. Це явище називають «хімічним ножем».
Озон руйнує еритроцити крові, цей небезпечний газ спричиняє глибинні спадкові зміни (мутації) в генах людини, які можуть бути причиною хвороби у дітей. Дослідженням встановлено, концентрація озону в повітрі — 0, 00001% за об'ємом протягом 10 хвилин чинить на людський організм таку ж згубну дію, як і 250 рентген радіації. Тому всі досліди з озоном проводяться надзвичайно обережно, додержуючись всіх правил техніки безпеки.
Літак, що летить трансатлантичним рейсом, залежно від двигуна та режиму роботи, використовує 50- 100 тонн кисню. Колір рідкого кисню - світло-блакитний, озону - темно-синій з фіолетовим відтінком.
В газоподібному стані озон має інтенсивний синій колір, але мало хто бачив синій озон, ця речовина нестійка, його дуже важко сконцентрувати.
Живі істоти не звикли дихати чистим киснем. Через це чистий кисень при досить тривалому вдиханні чинить отруйну дію на живий організм.
Рибина, викинута не берег, гине від високої концентрації кисню, адже вона може дихати тільки киснем, розчиненим у воді. З другого боку нетривале вдихання чистого кисню благотворно впливає на організм при захворюванні легенів, серця, нирок. Деякі хвороби (гангрена, тромбофлебіт) лікують введенням чистого кисню під шкіру.

Немає коментарів:

Дописати коментар