понеділок, 15 грудня 2014 р.

Нітроген і фосфор

1824 рік. Англійський священик Томас Мальту видав доктрину про те, що народонаселення Землі росте швидше, ніж виробництво продуктів харчування. Родовища чилійської селітри все зменшуються.
Томас Гекслі передбачав швидкий кінець цивілізації через «азотний голод», який наступить після виробітку родовищ чилійської селітри, підтверджуючи свій прогноз тим, що виробництво селітри упало з 1 млн. тонн до 500 тисяч тонн. Через 11 років знаменитий вчений Уільям Крукс заявив у британському суспільстві, що не пройде і піввіку, як насту¬пить продовольчий крах, якщо чисельність народонаселення не зменшиться. Свій прогноз він аргументував тим, що в майбутньому буде вичерпано родовища чилійської селітри.
Але прогноз не здійснився. Людство навчилося використовувати азот повітря, одержувати нітратну кислоту і солі нітрати, які є мінеральними добривами.
Можна кричати «Ура!». Але якщо в 60-х роках виробництво зв'язаного азоту складає ЗО млн. тонн, то в наш час воно сягає мільярда тонн. Штучна фіксація азоту, попадання в ґрунт великої кількості речовини — це грубе і значиме втручання людини в кругообіг речовин. Якщо їх використовують неграмотно, в більшій кількості, ніж треба рослинам, то забруднюють довкілля. Вимиваються з ґрунту в річки, озера — викликають цвітіння водоймищ, загибель живих істот. Нітрати небезпечні для здоров'я людини, можуть бути отруйними.
Всесвітня організація охорони здоров'я прийняла допустиму норму концентрації нітратів 22 мг/л для середніх широт і 10 мг/л для тропіків. 04.10.1957 ро¬ку людство ще раз втрутилось в кругообіг елемента №7, запустивши «кульку», наповнену азотом — перший штучний супутник Землі.
Аміачна селітра — це не тільки добриво. Під час Другої світової війни фашисти використовували її в суміші з порошком алюмінію для виробництва вибухівки — амоналу.
А зараз? Чума XXI століття — тероризм, у великій кількості використовують сполуки нітрогену.

Немає коментарів:

Дописати коментар