пʼятницю, 19 грудня 2014 р.

Карбон і силіцій

Д.І. Менделєєв першим передбачив, що молекули алотропних модифікацій карбону
мають полімерну будову. Якби карбон утворював молекулу С2, то він був би газом. Менделєєв писав: «Здатність атомів карбону з'єднуватись між собою і давати складні молекули проявляється в усіх карбонових сполуках.
600-грамовий алмаз Кулінап — це одна молекула в вищій мірі регулярного, майже ідеально збудованого тримірного полімеру. Коли гранильник перетворює алмаз у діамант, йому необхідно подолати сили хімічного зв'язку між атомами карбону. Є і мінеральний полімер карбону — карбін, який було синтезовано російськими і українськими вченими В.В. Коршак, О.М. Сладковим та Ю.П. Кудрявським. Кров при контакті з карбіном не утворює згустків, тому волокна з покриттям з карбіну стали використовувати для виготовлення штучних судин.
Алмази широко використовують у техніці. Автомобільному заводу необхідно 400 тисяч каратів, це 800 кг діамантів на рік.
Стільки ж потребує великий інструментальний завод. Елементи 6-ї групи пов'язані з існуванням дорогоцінних каменів. Це — діамант і смарагд. Якщо діамант складений атомами карбону, то смарагд має склад ЗВе0*А1203'65і02 і домішки матеріалів, які забарвлюють берил. Чудові зелені смарагди здавна ціняться дорожче за алмази.
Поряд із іншими коштовними каменями зелені смарагди сяяли в гетьманській булаві Богдана Хмельницького. Карбон називають елементом живої природи, а силіцій — елементом неживої природи.

Немає коментарів:

Дописати коментар